lørdag den 28. oktober 2023

 

Interview. Gazastriben er forvandlet til ukendelighed siden Hamas' magtovertagelse i 2006. Walid voksede op i Gazastriben og fortæller her, hvordan organisationen over årene systematisk satte sig på magten, pengene og befolkningen.

Fra bryllupper til begravelser i Gaza

TEL AVIV – Diskoteker og værtshuse har altid været et særsyn i Gazastriben.

De fleste flasker var for længst taget ned af hylderne, da de islamistiske puritanere fra Hamas kom til magten i 2006 og forvandlede alkohol fra en synd til en forbrydelse.

Når unge mødtes uden forældrenes opsyn, skete det i parker eller i sportsklubber. Så hvis man ville opleve en rigtig palæstinensisk fest, måtte man tage til bryllup.

Walid husker stadig sin barndoms bryllupper i Beit Hanoun i den nordlige del af Gaza i begyndelsen af 1990erne, længe før Hamas kom til.

Selv strandene i Gaza fungerer som pengemaskiner for Hamas. De var tidligere gratis for offentligheden: Nu skal man betale entré til private strandklubber, som er opført af forretningsfolk med tilknytning til Hamas. Foto: Omar Ashtawy, Scanpix

»Det var store og omfattende begivenheder. Der manglede ikke noget,« fortæller Walid.

Hundreder, ja endda tusinder af gæster, var ikke usædvanligt. Kvinder i lårkort og tung makeup slog sig løs på dansegulvet til arabiske slagere.

»Der var kvinder i korte kjoler og shorts. Folk kunne klæde sig, som de ville,« fortæller Walid.

Han husker, at der i hans teenageår var råd til udskejelser, for de fleste var i arbejde: både dem, som pendlede til og fra arbejde i Israel, og dem, som blev hjemme for at arbejde i Det Palæstinensiske Selvstyre, der var blevet oprettet som resultat af Oslo-fredsprocessen mellem PLO og Israel.

Gaza var midt i et boom. Nye hoteller, boligkvarterer og forretninger skød op overalt. Pengene flød i rigelige mængder fra Vesten og de olierige golflande, der var ivrige efter at give forsoningen mellem Israel og palæstinenserne et økonomisk rygstød.

»Livet var enkelt, og folk var tilfredse,« siger han med et strejf af vemod i stemmen. Det var fredsprocessens hvedebrødsdage.

Walid er 37 år, palæstinenser, født og opvokset i Gazastriben i en indflydelsesrig familie med tætte bånd til Det Palæstinensiske Selvstyre, som blev etableret efter Oslo-processen i begyndelsen af 90erne. Han er uddannet ingeniør og forlod Gazastriben i 2014 og bor i dag i Vesten. Og han har indvilget i at fortælle, hvordan livet i Gaza har ændret sig under Hamas, på betingelse af, at avisen ikke bruger hans rigtige navn. For man ved aldrig.

De gode dage i Gaza

I 1998 åbnede Bill Clinton og Yasser Arafat en ny lufthavn; Gaza åbnede sig mod verden.

»Det var meget lettere at rejse mellem Gaza og Vestbredden dengang. Der var en slags korridor, så man kun skulle igennem et enkelt sikkerhedstjek,« siger Walid.

Og det er ikke kun påklædningen og dansestilen, som i dag er forsvundet fra bryllupsfesterne i Gaza. Også gæstelisterne var anderledes dengang. De indeholdt nemlig ofte israelere. »Folk, der arbejdede i Israel, inviterede altid deres israelske arbejdsgivere og kolleger med til deres bryllupsfester,« forklarer Walid.

Og israelerne kom ikke kun, når der var fest. Mange tog også til Gaza for at få ordnet deres tænder, reparere deres bil eller bare købe billigt ind.

Hele den palæstinensiske civilbefolkning i Gaza er Hamas' gidsler.

WALID, PALÆSTINENSER, BOSIDDENDE I GAZA INDTIL 2014

I dag er de eneste israelske besøgende i Gaza ubudne og tvangsindlagte gæster. I form af soldater eller gidsler.

For i 2000 brød den anden palæstinensiske opstand ud. Hvor den første fra 1987 til 1993 var kendetegnet ved stenkastende unge drenge, der angreb israelske soldater, blev den anden opstand ført an af selvmordsbombere, der detonerede bomber i deres veste i israelske diskoteker, busser og cafeer. Mange af dem var sendt af Hamas og Islamisk Jihad.

Men også Arafats ellers sekulære Fatah-bevægelse følte sig snart tvunget til at slutte sig til den makabre trend. Mange af de våben, som Selvstyret var blevet udstyret med for at holde Hamas og de andre islamister stangen, blev vendt mod Israel eller endte i terroristers hænder.

»Enhver kunne finde nogen i Selvstyret, der var parat til at sælge dem våben. Det var enormt korrupt,« siger Walid.

Israel svarede igen med militære invasioner af Gazastriben og Vestbredden. Grænsehegnene voksede stadig højere. »I begyndelsen var det kun et pigtrådshegn. Så begyndte de at bygge mure med højteknologisk overvågningsudstyr«, siger han.

Grænserne blev lukket. Folk kunne ikke gå på arbejde i Israel. Fiskerne kunne ikke stå til søs.

»Børn så deres fædre miste deres arbejde og deres familier synke ned i armod. Det radikaliserede mange. De sluttede sig til Hamas, Islamisk Jihad eller andre radikale bevægelser.«

Klanernes kamp

Alt imens Hamas sendte selvmordsbombemænd afsted på samlebånd, skruede Arafat op og ned for den væbnede konfrontation, afhængigt af hvordan forhandlingerne med Israel forløb. Men han mistede hurtigt grebet om det kaos, han selv havde været med til at udløse.

Især den omfattende korruption kom til at koste både Selvstyret og Gazas befolkning dyrt.

»Selvstyret solgte også våben til klaner og stammer, som bekrigede hinanden. Jeg husker et år tilbage i 2002-2003, hvor der var voldsomme kampe mellem min klan og en anden klan. Mange mennesker blev dræbt. Men Selvstyret kunne intet stille op,« fortæller Walid, hvis familie er blandt de største i Gaza.

Ved parlamentsvalget i 2006 vandt Hamas magten med en jordskredssejr.

»Folk i Gaza stemte på Hamas, fordi de ville af med korruptionen i Selvstyret«, siger Walid og minder om, at magten efter Arafats død i 2004 var overgået til Mahmoud Abbas. 

I årene forud for valget havde Hamas således boykottet Selvstyret, fordi det havde anerkendt Israel og var sekulært. Men den slags finere nuancer hæftede befolkningen sig ikke ved, da Hamas gik ind i politik: En stemme på Hamas blev en stemme imod korruption. Specielt fordi Hamas på tidspunktet for valget var kendt for sit store sociale arbejde i Gaza og i nogen grad på Vestbredden, hvor bevægelsen havde etableret børnehaver, skoler, sportsklubber og velgørenhedsorganisationer. Holdningen var, at mens Fatah arbejdede for at fylde egne lommer, arbejdede Hamas for at forbedre levevilkårene for almindelige mennesker. Når de altså ikke sprængte civile israelere i luften.

Fra barnsben blev børnene imidlertid indført i gruppens radikale ideologi, hvis kardinalpunkt er at generobre hele det historiske Palæstina og erstatte Israel med et islamisk utopia.

I første omgang forekom Hamas' magtovertagelse dog ikke som en stor omvæltning, fortæller Walid. På det tidspunkt havde næsten alle kvinder i Gaza for længst iført sig hovedtørklæde og traditionelle islamistiske gevandter, når de forlod hjemmet.

Ganske vist forbød Hamas større begivenheder såsom musikkoncerter og kunstudstillinger. Men Hamas var trods alt ikke Taleban. Et forbud mod kvinder på shisha-cafeer førte til et så stort ramaskrig, at det blev trukket tilbage. Og når Hamas likviderede folk på offentlige pladser, var det, fordi de havde spioneret for Israel, og ikke, fordi de havde indtaget alkohol.

At enklavens kristne mindretal tog sig en skænk hjemmebrændt arak eller smuglerwhisky til bryllupsfester og højtider, blev der ligeledes set igennem fingre med.

»Hamas lod de kristne være i fred. Man vil gerne vise verden, at de får lov til at praktisere deres religion«, siger Walid.

I det hele taget kunne folk stadig tro og tænke, hvad de ville, så længe de ikke tænkte alt for højt. Alkohol og stoffer kunne købes på det sorte marked af dem, som havde råd. Men dem blev der stadig færre af.

»Folk i Gaza har ingen penge. Det er kun Hamas-folk som har gode biler, penge og arbejde.«

For Hamas satte sig tungt på den smugler- og krigsøkonomi, der blev resultatet af den økonomiske udsultning, som blev landstriben til del fra Israel og de vestlige donorer, som straf for at Hamas ikke ville anerkende, endsige forhandle fred med Israel.

Alle hoteller og store foretagender i Gaza er i dag ejet enten direkte af Hamas eller af folk, som deler overskuddet med Hamas.

»Du kan ikke drive forretning i Gaza uden at dele med Hamas. Hvad der stadig kommer af donationer til Gaza, går til deres egne medlemmer. Flertallet af befolkningen ser ikke noget.«

Selv strandene har Hamas ifølge Walid forvandlet til pengeautomater. Før Hamas var de åbne for alle. Nu skal man betale entré til private strandklubber, som forretningsfolk med forbindelser til Hamas har opført.

Og hvad bryllupperne angår, er også de underlagt restriktioner. Det er slut med bare som tidligere at sætte et telt op på gaden. »De skal afholdes i bryllupssale ejet af Hamas-tilhængere,« siger Walid.

Skraldemænd fra Hamas

I 2007 forsøgte Mahmoud Abbas' Fatah-bevægelse med hjælp fra Israel og Jordan at vælte Hamas med en militær opstand i Gaza. Men efter en uges voldsomme gadekampe måtte de give fortabt. Hamas var nu stribens ubestridte enehersker og satte en omfattende udrensning i gang i sikkerhedsstyrkerne og statsapparatet.

Hvad enten det var politifolk eller skraldemænd, blev de udskiftet med Hamas-loyalister.

»Selvstyret ansatte ikke kun sine egne folk. Men under Hamas får man ikke noget arbejde, medmindre man er med i Hamas,« siger Walid.

Gradvist over årene har Hamas indført et benhårdt diktatur i Gazastriben. Politiske modstandere er sendt i eksil eller truet til tavshed.

I stedet for fredsforhandlinger med Israel om en selvstændig palæstinensisk stat har indbyggerne fået stadig hyppigere krige mod den jødiske stat, der har resulteret i tusindvis af døde og enorme ødelæggelser.

For hver krig er rækkevidden på Hamas-raketterne og omfanget af undertrykkelsen af befolkningen i Gaza vokset. Palæstinensere, der er blevet anklaget for at være informanter for israelerne, er ved flere lejligheder blevet likvideret offentligt, og deres lig er blevet skændet. Til skræk og advarsel. 

Det er også gået ud over de tilbageværende Fatah-medlemmer, som ikke allerede var blevet henrettet eller tvunget til at flygte efter Hamas' magtovertagelse i 2007.

»Mange Fatah-medlemmer er blevet skudt i knæene,« forklarer Walid. Et præventivt indgreb, der har skullet forhindre dem i at deltage i en væbnet opstand mod Hamas. De fleste Fatah-folk, der var højt på strå i Gaza, solgte deres huse og flyttede til Vestbredden. »Flere af mine familiemedlemmer var blandt dem,« fortæller Walid.

Hvor Selvstyret solgte våben til både venner og fjender, har Hamas systematisk sørget for at afvæbne alle potentielle modstandere. Hvad enten der var tale om Fatah eller radikale salafister, der ville slutte sig til Islamisk Stat. 

»Hamas har formået at vise alle, at de er i stand til at kontrollere Gaza,« siger Walid.

Befolkningen har stadig adgang til alternative holdninger gennem medierne eller internettet. De kan bare ikke selv give frit udtryk for dem. Både telefoner og internet overvåges.

»Jeg kender mange i Gaza, som er imod Hamas. Men de kan ikke gå på gaden og demonstrere,« siger Walid. I den nuværende situation ville det være forbundet med livsfare.

Ifølge ham er det ikke kun de over 220 israelske og udenlandske statsborgere, der blev bortført den 7. oktober af Hamas. »Hele den palæstinensiske cKildeivilbefolkning i Gaza er Hamas' gidsler,« siger han med sorg i stemmen.

Kilde: https://www.weekendavisen.dk/2023-43/udland/fra-bryllupper-til-begravelser-i-gaza

GUNNAR WILLUM

 

 

 

  Interview.  Koranloven er ikke et enkeltstående tilbageslag mod ytringsfriheden. Demokratiske landes regeringer lukker i stigende grad ned...