fredag den 8. september 2023

 

Kommentar. Hvorfor tales der så lidt om det sære forhold mellem Lars Findsen og Simon Andersen?

Agent 24syv
ISIDSTE UGE vakte det stor opmærksomhed, da chefredaktør Simon Andersen i Østre Landsret blev afhørt som vidne i Samsam-sagen og i den forbindelse fortalte, hvordan han i 2020 fik en såkaldt myndighedshenvendelse fra den daværende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, der bad ham om at skabe en »bagdør« til Ahmed Samsams advokat.

Fokus i pressen var ikke så overraskende på det presseetisk problematiske i at blive en part i en sag, man selv dækker. Men det var egentlig det mindst interessante i den sag. Væsentligt mere bemærkelsesværdigt var alt det, man i pressen ikke diskuterede. Eksempelvis hvor himmelråbende skørt det er, at man i en af vores efterretningstjenester åbenbart besluttede sig for at lade en graverjournalist gøre deres arbejde og dermed indirekte anerkendte et samarbejde med en agent, man ellers har nægtet at be- eller afkræfte. Det forekommer grotesk og hasarderet og sætter nogle alvorlige spørgsmålstegn ved Findsens dømmekraft og FE-ledelsens kompetencer. Episoden vidner som minimum om, at vi har haft en leder af en efterretningstjeneste, der havde et ganske lemfældigt forhold til dele af pressen.

MINDST LIGE så bemærkelsesværdig var en formulering, som Simon Andersen anvendte, da han blev spurgt, hvor denne »myndighedshenvendelse« fandt sted. Han svarede følgende: »Jeg er ret sikker på, at det foregik i mit private hjem.«

Hvis jeg var blevet opsøgt i mit private hjem af en chef for en efterretningstjeneste, der bad mig agere hemmelig agent, er jeg ret sikker på, at jeg ville huske, hvor samtalen fandt sted. At Simon Andersen kun er »ret sikker på«, at den foregik i hans eget hjem, kan kun betyde to ting.



Lars Findsen, tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau / Scanpix

Enten har Simon Andersen en vanvittig dårlig hukommelse. Det tyder intet på. Derfor er følgende mere oplagt: Simon Andersen og Lars Findsen har set og talt med hinanden adskillige gange. Og disse møder og samtaler har fundet sted alle mulige andre steder end i Simon Andersens private hjem. Og medmindre Andersen talte usandt om kun at være »ret sikker på«, hvor »myndighedshenvendelsen« fandt sted, har han og Findsen talt om så mange spændende ting, at det ikke lige står klart for ham, hvornår det der med at agere hemmelig agent blev bragt op.

Det er jo ganske interessant – også selvom det ikke i sig selv indikerer, at Lars Findsen skulle have afsløret nogen hemmeligheder for Simon Andersen. Så hvorfor er der ingen i pressen, der har diskuteret dette?

Jeg har et bud: Fordi vi som journalister gerne vil have, at folk bryder deres tavshedspligt, hvis det betyder, at vi kan skrive en god historie. Derfor vil vi helst ikke skrive noget, der kan antyde, at vi afslører en anden journalists kilde. Det er der i sig selv intet galt i. Men i Findsen-sagen bliver det hele hurtigt mudret, da han jo er anklaget for at have talt med os, pressen. Vi er derfor som branche en slags part i sagen. Og nok af samme grund har der været en slagside i dækningen af Findsen-sagen til fordel for ham. Det skyldes formentlig, at journalister ikke ønsker, at en person skal fængsles for at have talt med os. Men hvis vi journalister dækker Findsen-sagen med udgangspunkt i vores egen interessevaretagelse, risikerer vi at give et misvisende billede af den til befolkningen.

Kilde: https://www.weekendavisen.dk/2023-36/samfund/agent-24syv

 

SVIL@WEEKENDAVISEN.DK

onsdag den 6. september 2023

 

Varulv. En stjålet kasse med dokumenter rejser alvorlige spørgsmål om retsopgøret efter Besættelsen: Uskyldige blev dømt, mens skyldige gik fri. I midten af komplottet sad den senere verdensberømte forfatter Sven Hazel som en edderkop og nazistisk hævner.

Hazels hemmeligheder

Han er omgivet af helte som Flammen, Citronen og Kim Malthe-Bruun og ligger tæt på Mindelundens centrale monument med inskription af Kaj Munk. På hans gravsten står navnet Karl Edvard Nielsen og nedenunder en strofe fra salmen »Altid frejdig, når du går«, som fik så stor betydning for modstandsbevægelsen efter Besættelsen: »Kæmp for alt, hvad du har kært/ dø, om så det gælder!/ Da er livet ej så svært,/ døden ikke heller.«

Men Karl Edvard Nielsen var hverken helt eller patriot. Tværtimod arbejdede han for tyskerne som sabotagevagt, der skulle holde modstandsfolk væk. Det kunne have givet ham en fængselsstraf efter krigen.

I stedet ligger han begravet blandt godt 100 frihedskæmpere i Det Store Gravfelt i Ryvangen, han figurerer i Nationalmuseets modstandsdatabase, og på et monument i Almindingen på Bornholm er hans navn mejslet i granit sammen med tre andre bornholmere, der faldt i frihedskampen.

I virkeligheden blev Karl Edvard Nielsen skudt i sit hjem om aftenen den 3. november 1944 i Torslunde på den københavnske vestegn, fordi tyske Gestapo-folk og deres danske håndlangere var på jagt efter en modstandsmand, der boede på samme adresse. Nielsen anede dog tilsyneladende intet om, at hans logerende på første sal var medlem af en lokal sabotagegruppe.

Da han åbnede fordøren og så de bevæbnede mænd, troede han, at det var danske modstandsfolk, der var kommet efter ham, oplyste hans kone efterfølgende. Hendes mand fungerede som bevæbnet vagt på et nærliggende vandværk, som tyskerne ønskede beskyttet mod sabotage. Han smækkede derfor døren i og ville løbe længere ind i huset, men blev straks ramt af dødbringende kugler, som blev affyret gennem fordøren.

Gestapo-folkene troede, at han var modstandsmanden fra første sal. Da de blev klar over fejltagelsen, tog de liget med og gravede det ned på pladsen i Ryvangen, hvor de også begravede henrettede danske modstandsfolk. Her blev han efter Befrielsen gravet op, identificeret og genbegravet i en kiste svøbt i Dannebrog 29. august 1945 på stedet, der nu var blevet til Mindelunden.

Børge/Sven Hazel i en hjemmekomponeret løjtnantsuniform med et falsk Jernkors af 1. klasse. Arkivfoto: Rigsarkivet

Bornholmeren

Over for Nielsens kone vedgik tyskerne, at han var blevet skudt ved en fejl. Af bevarede skrivelser kan man dog se, at de ikke umiddelbart var indstillet på at betale hende en erstatning for at have mistet en forsørger, da de mente, at han selv var medskyldig ved at have forsøgt at flygte. I breve til den rigsbefuldmægtigede Werner Best skrev hun, at hendes afdøde mand »afgjort ikke havde nogen forståelse« for modstandsfolk, og ellers slog hun på, at hendes broder arbejdede for Gestapo, ligesom hendes far også havde valgt side til fordel for tyskerne.

Erstatningssagen var ikke helt afsluttet, da kapitulationen kom, og så fik konen en ny chance: I mellemtiden var Karl Edvard Nielsen nemlig blevet »udnævnt« til frihedskæmper efter at være blevet gravet op sammen med de henrettede modstandsfolk, og hun søgte nu de danske myndigheder om erstatning. Den fik hun i form af en livsvarig hædersgave på et beløb, der i dag svarer til 25.000 kroner om året.

Hans navn var Børge Willy Redsted Pedersen, senere kendt under navnet Sven Hazel, der med mere end 60 millioner solgte bøger på verdensplan er den internationalt bedst sælgende danske forfatter efter H.C. Andersen.

I virkeligheden havde den rigtige modstandsmand, som var Nielsens logerende på første sal, kort efter Befrielsen fortalt dansk politi, at det var ham og ikke den afdøde og nu hædrede Karl Edvard Nielsen, der havde været frihedskæmper. Han mente endda, at det måske var hans vært, altså Nielsen, eller dennes kone, som havde stukket ham.

Af papirerne i politiets sagsmappe fremgår det, at hans oplysninger ingen betydning fik for sagens opklaring. Kort efter tilstod to danskere, der allerede sad varetægtsfængslet, nemlig, at det var dem, der havde skudt Karl Edvard Nielsen, mens de var i tyskernes tjeneste.

Deres tilståelser blev underbygget af udsagn fra andre fængslede nazister og landssvigere, der kunne supplere med oplysninger om drabet, og hvem der havde stukket »Bornholmeren«, som ifølge dem skulle have været en meget stor og vigtig modstandsmand.

Men deres oplysninger og tilståelser var falske. De var en del af et komplot, orkestreret af en mand, der som en edderkop i midten af et spindelvæv af medsammensvorne styrede det hele, mens han sad i fængsel efter krigen.

Hans navn var Børge Willy Redsted Pedersen, senere kendt under navnet Sven Hazel, der med mere end 60 millioner solgte bøger på verdensplan er den internationalt bedst sælgende danske forfatter efter H.C. Andersen. Han døde i 2012.

Med eller uden panser

Manden bag afsløringen af den forkert begravede »helt« i Mindelunden er forfatter og tidligere politimand Martin Q. Magnussen, der tilbage i 2012 også opdagede tyverierne på Rigsarkivet.

Sagen om sabotagevagten er kun en detalje i et enormt kompleks af løgne og bedragerier, som Magnussen efter to års intenst arkivarbejde har afdækket, og som tilsammen sætter et alvorligt spørgsmålstegn ved dele af retsopgøret efter Besættelsen.

Han er stødt på mindst 200 sager, som Børge Willy Redsted Pedersen og hans bande i fængslet har forsøgt at påvirke. Med sikkerhed er skyldige gået fri, og med meget stor sandsynlighed er flere uskyldige mennesker blevet dømt.

Martin Magnussens undersøgelser begyndte, efter at Weekendavisen i 2020 afslørede, at en medarbejder på Landsarkivet havde stjålet en række sagsmapper fra arkivet, som efter hans død nu var blevet leveret tilbage af hans enke.

Materialet, som altså havde været bortkommet i årtier, omfattede blandt andet tyvens egen adoptionssag samt – af uvisse årsager – politiets arkivmateriale vedrørende Børge Willy Redsted Pedersen alias Sven Hazel. Netop hans sag, der viste sig at omfatte tusindvis af dokumenter, kastede Magnussen sig over.

Allerede i 1963 havde en journalist i Danmarks Radio afsløret forfatteren Sven Hazels rigtige navn, og at han havde været i det danske Hipokorps, der fungerede som tysk hjælpepoliti i sidste del af krigen. Ifølge radioprogrammet, der vakte stor opmærksomhed, havde Hazel derimod aldrig været soldat uden for landets grænser.

Han påstod ellers selv, at han havde kæmpet i en tysk panserbataljon på Østfronten, og at han selv havde oplevet mange af de rå og forfærdende optrin, han beskrev i sine krigsromaner. Den første udkom i 1953 under titlen De fordømtes legion, og senere udkom blandt andet Jeg så dem dø og Døden på larvefødder, som blev filmatiseret i 1983.

Sven Hazel er forfatterpseudonymet for Børge Willy Redsted Pedersen. Foto: Busser, Scanpix

14 titler i alt, som oversat til mange sprog gjorde Sven Hazel til mangemillionær og berømt. Dog mere i udlandet end i Danmark, hvor hans bøger længe ikke blev indkøbt af bibliotekerne med henvisning til, at det var underlødig litteratur, og i de første årtier efter krigen sikkert også, fordi han havde været nazist.

»Jeg tænkte, at jeg med hans straffesag efter krigen kunne opklare spørgsmålet, om hans bøger var fri fantasi eller i et vist omfang autentiske,« fortæller Martin Magnussen.

Det litterære spørgsmål endte med at blive det mindste af det hele. Da han fordybede sig i materialet om manden og begyndte at forfølge sporene derfra i politiets sagsmapper vedrørende andre mistænkte, opdagede han et hav af både anklager om krigsforbrydelser og tilståelser, som senere havde vist sig at være falske.

Desertør

I Martin Magnussens nye bog, Den falske løjtnant, der udkommer fredag i denne uge, fremlægger han sine resultater. »Løjtnanten« er Børge Willy Redsted Pedersen, og gåseøjnene skyldes, at han aldrig var officer, selvom han både før og under krigen optrådte i falske, men fantasifulde officersuniformer med ordensdekorationer, som han selv havde sammensat.

Den senere forfatters kreativitet var stor lige fra hans ungdom, og over for politiet beskriver selv hans far ham som lystløgner. I takt med, at Martin Magnussen arbejder sig gennem dokumenterne, kan han konstatere, at hovedpersonen for hans arkivundersøgelser er i stand til at gøre det helt utrolige.

For eksempel lykkes det ham to gange at stikke af, mens han er anholdt. Anden gang er lige efter krigen, hvor han bliver arresteret af modstandsbevægelsen, fordi han har været Hipo-mand, men umiddelbart efter bliver indlagt på sygehuset i Kalundborg med blindtarmsbetændelse. Trods sygdommen, som er bekræftet i sygehusets journal, springer han ud ad et vindue, da vagten fra modstandsbevægelsen et øjeblik er væk. Han cykler væk på en rød damecykel med hvid frakkeskåner, som han stjæler hos en lokal mekaniker, der efterfølgende anmelder tyveriet. Nogle dage senere bliver han igen anholdt.

Første gang, Børge Willy Redsted Pedersen stikker af fra en anholdelse, er i 1944. Her bliver han arresteret af tyskerne, fordi han er flygtet fra militærtjenesten på Østfronten, som han har ladet sig indrullere i. Han er med andre ord desertør, hvilket betragtes som en alvorlig forbrydelse med potentiel dødsstraf.

»Han stikker af, men det mest opsigtsvækkende er, at det efterfølgende lykkes ham at gemme sig i Hipokorpset. Af alle steder! For det er jo Hipokorpset, som jagter desertørerne. Jeg har aldrig hørt om noget lignende,« fortæller Martin Magnussen.

Omfanget af Børge Willy Redsted Pedersens efterfølgende bedrifter i fængslet under retsopgøret er langtfra fuldt opklaret. Det er et kæmpearbejde, forklarer Magnussen:

»Man kan ikke nøjes med at læse hans egen sag. Man er nødt til at sammenholde den med en række andre involveredes sager for at forstå, hvad der er foregået. Jeg har taget et par af de mest oplagte sager og undersøgt dem til bunds, men der er mange andre. Fordelen er, at Børge selv holdt regnskab i sine notesbøger med, hvor mange personer han fik dømt, og hvem der havde vidnet mod de dømte.«

Major Pløk

Da Børge Willy Redsted Pedersen bliver varetægtsfængslet efter krigen, viser han sig hurtigt villig til at stikke sine gamle kammerater fra Hipokorpset. Han giver politiet en række korrekte oplysninger, som hjælper betjentene med at opklare flere sager.

De fatter derfor ikke mistanke, da han i samarbejde med andre anholdte landssvigere og nazister begynder at levere falske oplysninger. Tværtimod er han en så værdsat, engageret og betroet kilde, at han ifølge fleres udsagn sidder ved siden af politibetjente under afhøringer af mistænkte. Som om han selv er en slags efterforsker.

»Nogle vidner, som Børge har været med til at torturere under krigen, genkender ham ikke, fordi de simpelthen ikke kan tro, at det er en tidligere Hipo-mand, der nu sidder og agerer afhører ved siden af danske betjente,« fortæller Martin Magnussen.

I fængslet har Børge Willy Redsted Pedersen mødt en anden varetægtsarrestant, som han kan spejle sig i, både hvad angår fantasi og stikkernatur: Christian Anton Christensen alias Major Pløk.

Han voksede op i Portugalsgade på Amager, gik ud af skolen efter sjette klasse og fik senere ansættelse på forkromningsanstalten Afa i Frankrigsgade. Under Besættelsen havde han fundet ud af, at han kunne tjene væsentlig mere som vagtmand for tyskerne, og meldte sig derfor i 1944 til Sommerkorpset, der bevogtede blandt andet Københavns Lufthavn. Det er uvist, hvordan øgenavnet Major Pløk er opstået, men i en psykiatrisk udtalelse, der ligger i hans sagsmappe, stå der om ham:

»Af karakter er observanden holdningsløs, ustadig, selvusikker, suggestibel, men sensationspræget og eventyrlysten, pralende og selvhævdende med udtalt tilbøjelighed til dagdrømmeri, løbsk fantasiliv og navnlig en udtalt mytomani.«

Under varetægtsfængslingen oplyste Major Pløk selv, at han havde været i Gestapo, haft sin gang på Dagmarhus, Shellhuset og Politigården og under voldsomme aktioner arbejdet sammen med den berygtede gruppe under Ib Birkedal Hansen. Det troede politiet længe på.

Ekskæresten

Og lad os så vende tilbage til sagen om Karl Edvard Nielsen, der som falsk helt sover den evige søvn i Mindelunden blandt rigtige modstandsfolk, for at illustrere manipulatoren Børge Willy Redsted Pedersens måde at arbejde på:

I fængslet får han nys om sagen, og så får han Major Pløk og en anden indsat, Ivan Boris From, til at indrømme, at det var dem, der i tyskernes tjeneste skød gennem fordøren og dræbte Bornholmeren. Ifølge deres udsagn var han rigtignok en stor modstandsmand og sabotør.

Andre indsatte i fængslet, nogle af dem også fra Hipokorpset, kan bekræfte oplysningerne og fortæller, at det var en kvinde ved navn Sigrun Sørensen, der havde ledt dem på sporet af den bornholmske »modstandsmand«. Hun bliver også udpeget som stikker i en række andre sager.

Sigrun Sørensen er helt uforstående over for anklagen, da hun på daværende tidspunkt arbejdede som smørrebrødsjomfru på færgen mellem Korsør og Nyborg. Men lige lidt hjælper det, og hun kommer til at sidde varetægtsfængslet i flere måneder.

»For stikkerbanden bestod hendes brøde åbenbart i, at hun havde været kæreste med Ivan Boris From på et tidspunkt og derfor havde gjort sig bemærket,« fortæller Martin Magnussen.

Af arkivmaterialet fremgår det, at hun i 1949 får erstatning fra politiet for uberettiget fængsling. På dette tidspunkt har politiet endelig erkendt, at hun er uskyldig, og at oplysningerne fra Børge, Major Pløk, Ivan From og andre indsatte har været det rene opspind.

Øverst: Major Pløk alias Christian Anton Christensen. Nederst: Ivan Boris From, som også var med i inderkredsen. Fotos: Privatarkiv

Med udsigten til dødsdomme er både Major Pløk og From nemlig til sidst gået til bekendelse over for politiet: De har påtaget sig skylden for noget, de aldrig har gjort, og det var Børge, der satte det hele i scene. For eksempel kan det dokumenteres, at Major Pløk var på vagt på en flyveplads den aften, da Gestapo skød gennem fordøren og ved en fejltagelse dræbte Karl Edvard Nielsen. På samme tidspunkt var Ivan From på Østfronten, og ergo kan ingen af dem være morderne, som de ellers selv havde indrømmet i begyndelsen.

Selv indrømmer Børge Willy Redsted Pedersen aldrig noget, men en efter en falder hans konstruerede forklaringer fra hinanden.

Men hvorfor skulle Pløk, From og flere andre dog påtage sig ansvaret for forbrydelser, som de ikke havde begået?

Martin Magnussen har ikke nogen simpel forklaring:

»For nogle indsattes vedkommende havde Redsted Pedersen stillet dem i udsigt, at han kunne hjælpe dem til at flygte til udlandet og undgå hårde straffe. Derfor indvilgede de i at afgive forklaringer, som han havde strikket sammen. Flere af dem havde været højtplacerede og medlemmer af Birkedal Hansens gruppe. For eksempel John Kolling, der risikerede dødsstraf. Ham lover Børge Redsted en belønning i form af en planlagt og storstilet flugt, som skal få dem alle ud af Danmark og over til et frit liv på den anden side af Atlanten. Andre blev truet til at makke ret og komme med de rette – læs: forkerte – oplysninger til politiet. Ellers kunne Børge Willy Redsted Pedersen med sine udspekulerede netværk og finter få dem dømt for ting, de ikke havde gjort,« siger han.

Og så er der tilfældet Major Pløk, som undervejs tilstod ti drab og i alt 120 forbrydelser for til sidst, i 1948, at trække dem alle tilbage i et brev til justitsministeren.

»I dag ved vi, at Major Pløk tilstod de mange drab af grunde, som indgår i et mere komplekst billede af en forbryder,« siger Martin Magnussen og forklarer:

»Lige efter Befrielsen var det Pløks udtrykte ønske at blive skudt som 'helt'. Der er tydeligvis også et element af lystløgneri på et patologisk niveau, hvor han ikke kunne styre det, og det udnyttede Børge. Andre, som fortalte falske historier, havde i forvejen så meget på synderegisteret, at de ikke mente, det betød noget, om de påtog sig ansvaret for mere.«

Reservebetjent og varulv

Men hvad fik Børge Willy Redsted Pedersen selv ud af det? Hvorfor gjorde han det?

»Hans umiddelbare personlige vinding er, at han får særdeles frie forhold i fængslet,« siger Magnussen og forklarer:

»Børge og Major Pløk bevægede sig frit rundt på Politigården og fungerede nærmest som assisterende efterforskere, som andre indsatte blev bange for. De fik mulighed for at læse politirapporter igennem og kunne uhindret kommunikere mellem cellerne og i fototeket og planlægge deres næste træk. Det er derfor, de har mulighed for at afstemme deres forklaringer med andre indsatte og udstikke ordrer til dem om, hvad de skal forklare, når de bliver afhørt. Via politifolkene, som han foregiver at hjælpe ved at stikke sine gamle kammerater i Hipokorpset, bliver han orienteret om en række sager, og så planlægger han simpelthen, hvordan den og den sag skal strikkes sammen, og hvem der skal være den skyldige. Det kan man se i hans notesbøger. Af breve til familien fremgår det, at han også er med politifolk på tur til andre fængsler i landet og undervejs sidder og spiser frokost med dem på restauranter i provinsen.«

Men det er ikke den eneste forklaring. Ifølge Magnussen er det tydeligt, at Børge alias Sven Hazel betragtede sig selv som varulv:

»Han skriver i et udsmuglet brev: 'Vi er de sande varulve. Vi bekæmper fjenden med deres eget våben.' Det, han mener, er, at de som en tysk modstandsbevægelse skal tage kampen op efter krigen, og i deres tilfælde handler det om at sabotere retsopgøret. Hvis de får skyldige nazister til at gå fri og samtidig kan hænge nogle unge kvinder, som nu render med amerikanere, ud som stikkere, selvom de er uskyldige, kan det være med til at ødelægge retsopgøret.«

Det lykkes faktisk for ham. Til en vis grad. For godt nok ender nogle af hans »kronvidner«, som har taget skylden for alt muligt, med at trække i land, og på et tidspunkt finder politiet nogle udsmuglede breve, som afslører, at der er tale om et komplot. Fra dette tidspunkt holder politiet op med at bruge Børge Willy Redsted Pedersen og hans forklaringer til noget, men omvendt ser det ikke ud til, at man tager fat på de tidligere sager igen. Nogle er jo faktisk blevet dømt eller er gået fri i mellemtiden.

»I de få sager, som jeg har gennemgået, afgav tæt på 50 personer beviseligt falske forklaringer,« fortæller Martin Magnussen.

Selvom politiet til sidst opdager, hvad Børge Willy Redsted Pedersen og kumpaner har gang i, får han ikke en hårdere straf: Ti år er standardtaksten for en Hipo-mand, og han bliver prøveløsladt i 1949 efter at have udstået halvdelen af straffen.

I baghold

Kaj Deleuran, der som et af ofrene for Børge Willy Redsted Pedersens komplot blev udnævnt til stikker, kom til at sidde væsentlig længere tid i fængsel. Ikke meget tyder dog på, at Deleuran havde stukket nogen, men tværtimod at han ville være med i modstandsarbejde. Af de mere end 1.000 sider i hans arkiverede sag fremstår en grum historie:

Kaj Deleuran var 24 år og hjemme hos sine forældre i Bagsværd på juleorlov fra sit arbejde i Jylland, da han i begyndelsen af januar 1945 blev ringet op af den lokale malermester Jensen, som bad ham komme over til ham og deltage i en illegal aktion samme aften. Malermesteren havde flere gange forsøgt at overtale Kaj til at gå ind i illegalt arbejde og havde også fået ham til at opbevare en pistol. Da Kaj ankom til huset omkring klokken 23, gik han direkte ind i en flok af hipoer og tyskere, der omringede ham og pegede deres våben imod ham. Han blev ført ind i stuen og udspurgt ved siden af malermesteren, der dog blev afhørt på en måde, som undrede Kaj. For eksempel hviskede tyskeren, som stod for afhøringen, flere gange noget i malermesterens øre.

Senere på natten lykkedes det Kaj Deleuran at flygte, da en halvberuset Hipo-mand skulle føre ham ud til en vogn. Han løb helt til Holte, før han turde stoppe. På vejen løb han ind i en ung arbejdsdreng, der var på vej hjem. »Væk, tyskerne er efter mig,« skreg han ifølge arbejdsdrengen, der blev afhørt efter krigen.

Malermesteren blev af tyskerne anbragt i Frøslevlejren, hvor han hurtigt blev mistænkt for at stikke de andre indsatte, som typisk var modstandsmænd. Der blev ligefrem advaret mod ham i Radio London. Det undrede også mange i lokalområdet, hvordan han og hans kone, der havde været uden midler før krigen, pludselig havde haft råd til at købe sommerhus kontant og gik rundt med velspækkede tegnebøger.

Kaj Deleuran blev mere og mere overbevist om, at han i virkeligheden var blevet lokket i baghold af malermester Jensen, så tyskerne kunne tage ham med pistolen. Anholdelsen af Jensen havde virket som et skuespil og afhøringen af ham som kunstig og iscenesat.

Efter Befrielsen valgte han derfor, 31. juli 1945, at anmelde hændelsen til politiet. Malermesteren nægtede og hævdede, at det var lige omvendt: Kaj Deleuran havde angivet ham og sendt det tyske sikkerhedspoliti ud til hans bopæl. Forevist et foto af Deleuran mente nogle af de fængslede Gestapo-folk, at de havde set Deleuran på Politigården eller i Shellhuset, og det hjalp heller ikke, at han kom til at afgive skiftende forklaringer.

Hans far og mor kunne til gengæld bevidne, at det var malermesteren, der havde ringet til Kaj den aften og ikke omvendt, og det burde nok heller ikke stille Deleurans sag dårligere, at Jensen tidligere var dømt for at have slået et spædbarn ihjel. Det kom også frem under efterforskningen, at modstandsbevægelsen forgæves havde forsøgt at likvidere malermesteren, fordi man var vidende om, at han havde stukket en række modstandsfolk med stort set samme fremgangsmåde som over for Deleuran.

Kronvidner

Det var vanskeligt for efterforskerne at få hold på sagen, men som det efterhånden var blevet kutyme, når en efterforskning stod i stampe, kom Børge Willy Redsted Pedersen politiet til undsætning. Han trådte til som det vidne, der kunne levere den detaljerede forklaring og med sikkerhed fastslå, hvad der var sket: Kaj Deleuran havde været på Politigården i begyndelsen af januar 1945 for at stikke malermester Poul Jensen.

Politiet valgte at få sagen prøvet ved Københavns Byret 24. september 1946. Anklagemyndighedens første bevis var en ikke særlig overbevisende skriftlig forklaring fra en tysk Gestapo-mand, men så var det kronvidnernes tur: Gestapo-manden Arvid Waltenstrøm og Hipo-manden Børge Willy Redsted Pedersen bevidnede begge, at de flere gange havde set Kaj Deleuran på Shellhuset og Politigården, ofte i samtale med Ib Birkedal Hansen.

Den kendsgerning, at Kaj til daglig arbejdede i Jylland og kun havde været hjemme på juleorlov, blev der ikke spurgt til denne septemberdag 1946 i byretten, som endte med, at han blev idømt ti års fængsel for stikkeri.

»I dag kan man se i dokumenterne, at Waltenstrøm var et af medlemmerne af Børges bande i fængslet, som han fik til at afgive de falske vidneudsagn, han selv digtede og koordinerede,« fortæller Martin Magnussen.

Dommen blev anket til landsretten, og i mellemtiden havde politiet fået et nyt kronvidne: Christian Anton Christensen alias Major Pløk, der kunne oplyse, at han kendte til en del af Ib Birkedal Hansens stikkere, og da han blev forevist et billede af Kaj Deleuran, kunne han med det samme udpege ham som stikkeren fra aktionen hos malermesteren i Bagsværd. Pløk havde endda selv deltaget, påstod han.

Senere meldte et par andre indsatte landssvigere sig med forklaringer, der bekræftede Major Pløks. En af dem var John Kolling, der var medlem af Birkedal Hansen-gruppen. Han kunne lige pludselig huske, at Kaj Deleuran ad flere omgange mod betaling havde fungeret som stikker, og ud over sagen med malermester Jensen havde Kaj fortalt tyskerne om et stort nedgravet våbenlager i Hjortekær, hvor flere modstandsfolk var blevet anholdt. Børge Willy Rested Pedersen kunne bekræfte Kaj Deleurans angiveri omkring det store våbenlager i Hjortekær.

Løgnagtig

Faktisk havde politiet allerede i maj 1946 undersøgt Hjortekær-sagen grundigt, og man kan se, at Børge ved den lejlighed udpegede en anden mand, nemlig modstandsmanden John Robert Hansen, som stikkeren.

Det fremgår også af dokumenterne i sagen, at politifolk med en blyant over John Kollings navn skrev »løgnagtig«, og at der over Børges navn var skrevet »meget løgnagtig«. Men denne skepsis hørte til i et andet undersøgelseskammer, altså i en anden afdeling, og det vidste de intet om i 14. Undersøgelseskammer, som efterforskede sagen om Kaj Deleuran. Først meget sent opdagede man i denne politiafdeling, at der var ugler i mosen. Så sent, at det ikke hjalp den unge Kaj Deleuran. Hans ankesag kom for Østre Landsret 14. januar 1947 med Major Pløk som nyt kronvidne. På baggrund af den nye »viden«, som blev fremlagt, valgte landsretten at hæve straffen fra ti til 14 års fængsel.

»Når vi i dag ser på det spind af støttevidner, som kom til at underbygge kronvidnet Pløks forklaring forud for landsretssagen, ligner det i bekymrende grad, hvad vi i andre sager har set Børge Willy Redsted Pedersen og hans stikkerbande orkestrere. Politiet 'verificerede' tvivlsomme vidners udsagn med udsagn fra personer med samme lave troværdighed. For Kaj Deleuran må magtesløsheden have været som Josef Ks i Franz Kafkas Processen,« siger Martin Magnussen.

Deleuran skriver efter domfældelsen flere gange til justitsministeren, at han er uskyldigt dømt, men hans sag ses ikke at være blevet genoptaget. Heller ikke, da Major Pløk i april 1948 går til bekendelse og indrømmer over for politiet, at alt, hvad han har fortalt siden sin anholdelse, er løgn og digt og afstemt med andre løgnere.

»Man kan undre sig over, at sagerne ikke bliver genoptaget,« siger Magnussen:

»Mit bedste bud på en forklaring er, at der er tale om, at han har været vidne i flere 100 sager, hvoraf langt de fleste for længst er afsluttet og folk sendt til afsoning. Måske har man tænkt, at ingen ville finde ud af det. Men det er uden for enhver tvivl, at for eksempel Deleuran aldrig ville kunne dømmes med de få oplysninger, der er tilbage, når de erklæret falske vidneudsagn tages ud.«

Weekendavisen har forgæves forsøgt at finde efterkommere af Kaj Deleuran for at høre, hvordan justitsmordet kom til at påvirke resten af hans liv. Af en kort meddelelse i dagbladet Aktuelt i anledning af hans 50-års fødselsdag i oktober 1970 fremgår det, at han er værkfører og bor i Værebroparken i Bagsværd. Ifølge Folkeregisteret flytter han senere til et parcelhus i Lynge og dør i februar 1983 i en alder af 62.

De fordømte

Ifølge Martin Magnussen fik de falske tilståelser og opdigtede vidneudsagn fra Pløk og andre store konsekvenser for sagsbehandlingen under retsopgøret.

»Politiet mente i en lang række tilfælde, at man havde fundet gerningsmanden til mange uopklarede drabssager, og ressourcerne blev så disponeret herefter. Man spilder jo ikke tiden med at opklare allerede opklarede sager,« siger han og fortsætter:

»Jeg tror, at for eksempel stikkeriet af modstandsgruppen Sverigescentralen, som medførte, at Kim Malthe-Bruun og tre andre blev henrettet af tyskerne, kunne være blevet opklaret, hvis politiet ikke havde spildt tiden på en forkert mistænkt. Gruppens egne bud på en stikker blev således aldrig rigtig undersøgt.«

Da politiet til sidst opdagede komplottet, blev sagen internt dysset ned, siger Magnussen, og omfanget blev ikke undersøgt til bunds. Politiet foretog dog en grundig ransagning af Redsted Pedersens fængselscelle, hvor betjentene fandt ud- og indsmuglede breve og notesbøger. Hvad politiet næppe var klar over efter ransagningen, var, at de også havde beslaglagt det første udkast til romanen De fordømtes legion, som nogle år senere skulle gøre cellens beboer verdensberømt under navnet Sven Hazel.

Egentlig var det jo Martin Magnussens oprindelige hensigt med at kaste sig over den gamle dokumentkasse, som var blevet tilbageleveret af en afdød arkivtyvs enke: at opklare, om forfatteren Sven Hazel – som han påstod – selv havde oplevet meget af det, han beskrev i sine bøger. Eller om han – som flere krigshistorikere påstod – bare var en litterær lille svindler, der under krigen havde været en ubetydelig vagtmand i Danmark.

Andre har i årenes løb hævdet, at Sven Hazel alias Børge Willy Redsted Pedersen fik enten sin kone – hun havde i øvrigt selv været nazist under krigen – eller en god ven til at skrive sine underlødige bøger, efter at han med familie havde bosat sig i Spanien.

Disse påstande kan Martin Magnussen i dag totalt aflive. For det første har han via tyske militærarkiver fået bekræftet, at Hazel faktisk var indrulleret i en panserbataljon, og for det andet, at hovedpersoner i hans romaner – for eksempel Hugo Stege og kaptajn Lope – ikke er fiktive figurer, men virkelige personer, som også kan findes i tyske arkiver. De var faktisk hans soldaterkammerater, før han deserterede og blev Hipo-mand i Danmark.

Og endelig er de tætskrevne notesbøger, der har karakter af dagbøger, i virkeligheden manuskriptet til hans første roman. Der er en meget høj grad af overensstemmelse mellem dagbøgerne og handlingen i romanen, og som Martin Magnussen påpeger, er de skrevet i hånden uden mulighed for efterfølgende at slette og rette i dem:

»De 700 sider, han skrev i fængselscellen, har en klar rød tråd fra start til slut,« konstaterer Magnussen:

»Selvfølgelig er hans egne oplevelser blandet med fiktion, og det lagde han aldrig skjul på, men han har vitterlig været i de byer og enheder, som han påstår. Inklusive i den værste enhed af alle, nemlig en straffebataljon, hvor deserterede soldater blev sendt til som alternativ til dødsstraf.«

Efter Sven Hazels død i Barcelona udgives hans bøger stadig i store oplag. Rettighederne til forfatterskabet administreres af hans søn, Michael Hassel-Arbing, som Weekendavisen har kontaktet i forbindelse med afsløringen af de nye oplysninger om hans far. Han er dog ikke vendt tilbage på avisens henvendelse.

Og så er der jo ham den »forkerte« helt i Mindelunden, Karl Edvard Nielsen, der er begravet sammen med frihedskæmperne. Hvad skal der nu ske med ham efter de nye afsløringer?

»Det bliver op til Kirkeministeriet at bestemme, hvis oplysningerne verificeres,« siger tidligere ceremonimester Christian Eugen-Olsen, der er formand for bestyrelsen i Frihedskampens Mindefond, som er med til at vedligeholde mindesmærkerne for frihedskæmperne. Han fortsætter:

»Der er faktisk to andre, som blev gravet op engang efter krigen, fordi det viste sig, at de havde arbejdet for tyskere. Om det at have været sabotagevagt i dag er nok til at blive gravet op, må ministeriet afgøre, men hvis du spørger mig personligt, så ønsker jeg ikke, at den slags skal ligge mellem vore helte.«

Kilde: https://www.weekendavisen.dk/2023-35/samfund/hazels-hemmeligheder

 


 

PPJO@WEEKENDAVISEN.DK

 

  Interview.  Koranloven er ikke et enkeltstående tilbageslag mod ytringsfriheden. Demokratiske landes regeringer lukker i stigende grad ned...