fredag den 2. december 2022

 


Alternativt. Dansens tid er vist forbi i Uffe Elbæks gamle parti. Den nye klimaordfører knytter forskernæven om blyanten og dekreterer opgør med det ødelæggende neoliberale samfund.

DET 90.MANDAT

MED AKTINDSIGTEN SOM værktøj har mediet Frihedsbrevet skaffet hvert et barn i kongeriget vished om, at forskeren og politikeren Theresa Scavenius af og til tager flyet. Hyppigst mellem Aalborg og København, men også til og fra andre destinationer. 24 gange er det blevet til siden 2017.

Takket være den moralisme, som trives på Politiken med klimasagen som lunende høkasse, ved enhver nu også, at Theresa Scavenius ærlig talt skal skamme sig. »Skam dig, Theresa Scavenius,« hedder overskriften på en leder i avisen. Måske ikke så meget skamme sig på grund af en enkelt flyrejse i ny og næ – »også vi på Politiken har svært ved at undgå flyrejser«, erkender lederskribent Marcus Rubin over for offentlighedens skriftestol.

Skam få Scavenius derimod, fordi hun påpeger den temmelig ligegyldige effekt af sin valgte transportform, »når vi har en regering, som udvider motorvejene«. Og det har vi jo. Uanset hvad der kommer ud af regeringssonderingerne under Mette Frederiksens forsæde, vil der fortsat ske en udbygning af vejnettet hertillands.

THERESA SCAVENIUS ER nyvalgt medlem af Alternativets folketingsgruppe. Hun er også bogaktuel. En lille pamflet kaldet Klimastaten handler om, »hvorfor klimakrisen ikke bliver løst – og hvad vi kan gøre ved det«, som det hedder i undertitlen.

Theresa Scavenius prøvede i sin tid at blive valgt som Alternativets forkvinde, efter at Uffe Elbæk var blevet træt af at stå i spidsen for den grønne revolution. Foto: Andreas Merrald, Scanpix.

Det er her, Scavenius er interessant, som folkevalgt og som politiker, snarere end som rejsende. Som bærer af Alternativets politik. Partiets passage af spærregrænsen er afgørende for, at Mette Frederiksen er storfavorit til at fortsætte som statsminister.

Den 38-årige aalborgforsker prøvede i sin tid at blive valgt som Alternativets forkvinde, efter at Uffe Elbæk var blevet træt af at stå i spidsen for den grønne revolution. Hun fordrede stejl opposition til den klimakonsensus, som prægede Christiansborg. Nej til greenwashing, klimapopulisme og pæne ord. På dansk: større afstand til regeringen, hårdere oppositionslinje. Alternativet skulle være et alternativ, ikke et supplement.

Kandidaturet fejlede, Scavenius fik en fjerdedel af stemmerne ved urafstemningen i februar 2020 og forlod kort efter Alternativet. Tilsvarende forlod hun nogle år tidligere Radikale Venstre, da hun i 2017 mislykkede med at stige til tops i det parti (dengang uden at være optaget af klimaet).

Efter mellemspillet med den klejne organisation Momentum vendte hun for kort tid siden tilbage til Alternativet og blev valgt til Folketinget med knap 1.100 personlige stemmer.

Hun er nu sit partis nye klimaordfører, ligesom hun tager sig af forskningsområdet.

KLIMASTATEN ER EN bog, der sammensmelter det klimapolitiske med en slags forskningsformidling. Synspunktet er kort gengivet, at ansvaret for at redde klimaet hverken kan overlades den enkelte borger eller erhvervslivet. Det er en opgave for en stærk stat, klimastaten.

Alt er imidlertid gået galt. Neoliberalismen og konkurrencestaten har ødelagt det hele, fordi »markedslogikken i konkurrencestaten overtager alle sektorer. I Konkurrencestaten er der ikke behov for forskellige fagligheder. Den samme økonomiske logik kan styre både skolen, sundhedssektoren og militæret«.

Forskellen mellem stat og marked udviskes med svækkelse af begge dele til følge. Staten er ikke rigtig stat, markedet ikke rigtigt marked, hedder det i bogens analyse.

Så hvad må der gøres? Scavenius kræver en slags verdensrevolution, men kalder det noget lidt mindre alarmeret. Klimapolitik handler om »en omfattende modernisering og teknologiudskiftning af hele verdens økonomiske infrastruktur«. Klimapolitikken skal gøre op med »den nuværende autoritære og neoliberale samfundslogik«.

Den omfattende hensigt suppleres med velkendte, både mere klassiske og nyere venstreorienterede positioner: Den såkaldt sorte energis lobbyister skal forbydes adgang til de sfærer, hvor der formuleres klimapolitik. Den private ejendomsret skal begrænses. I den postnationale tid spiller køn, alder og indkomst ingen større rolle. Fogh-epoken betød »et opgør med den ekspertbaserede politiske kultur«. Populisme skyldes angreb på fri vidensdannelse og truer demokratiet.

Pudsig i denne ordenes røde flod er Theresa Scavenius’ påstand om, at »det er meget nemt at gå fra et regulerings- til et dereguleringsparadigme«, idet hun henviser til Mogens Glistrups gamle idé om at skabe et ministerium til afvikling af offentlig virksomhed. Nemt? Nogen offentlig virksomhed er der vist tilbage efter Fremskridtspartiets hærgen for små 50 år siden.

Bryder man sig ikke rigtig om udsigten til at se de scavenianske paroler realiseret, kan man måske trøste sig med, at hun grundlæggende er pessimist på sit eget projekts vegne. Vi skal erkende, at vi har forpasset mulighederne for at løse klimakrisen, og belave os på at leve med klimaforandringerne, skriver hun et sted.

Og selv det projekt ser ifølge forskeren og politikeren skidt ud, for »de nuværende neoliberale og populistiske stater, som ikke kan finde ud af at lave klimapolitik, er heller ikke gode til at lave tilpasningspolitik«.

LÆREN AF ALT dette? Alternativets politiske orientering efter genfødslen ved folketingsvalget er stadig i proces, som man siger. Den nye leder, Franciska Rosenkilde, har også stadig til gode at vise, at hun faktisk er leder af partiet, hvad det bizarre forløb om partiets skiftende holdninger til en advokatvurdering af minksagen demonstrerer.

Men rejser man sig fra skriftestolens mørke, overlader skammen til de professionelle på det felt og orienterer sig mod det politiske, er et par fascinerende ting tydelige:

I det små: Enhedslisten skal vist huske at kikke sig over venstre skulder, mens man forsøger at rejse sig fra valgnederlaget. Der er ikke meget »danse dagen lang« over Theresa Scavenius’ program, som det ytrer sig i hendes nye bog. Den nye klimaordfører er på lange stræk klassisk venstreorienteret i sin kamp for klimastaten.

I det større: Det er nok en god idé at se Theresa Scavenius som det, hun også er, nemlig det 90. mandat bag den kongelige undersøger, Mette Frederiksen. Der går vist nok stadig folk rundt, som er hildet i den opfattelse, at forhandlingerne i Statsministeriet og på Marienborg blot er et skuespil, hvis rollehæfte dikterer, at Mette Frederiksen til sidst vender hjem til sin trygge, røde havns 90 mandater.

De således hildede bør læse Klimastaten. Udelukkes kan det jo ikke, at forsøget på at danne en regering hen over midten kuldsejler. Men det er ikke nogen attraktiv udgang på forhandlingerne set fra Mette frederiksens position. Theresa Scavenius er i en langt større sags tjeneste end at give hende en ny periode i Statsministeriet.

Theresa Scavenius: Klimastaten. Om hvorfor klimakrisen ikke bliver løst – og hvad vi kan gøre ved det. Gads Forlag.

Kilde: https://www.weekendavisen.dk/2022-48/samfund/det-90-mandat


 

AHIS@WEEKENDAVISEN.DK

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

  Interview.  Koranloven er ikke et enkeltstående tilbageslag mod ytringsfriheden. Demokratiske landes regeringer lukker i stigende grad ned...