fredag den 20. januar 2023

 

Leder. Danmark burde være et svært bevæbnet pindsvin. Men vi er en lille tyk hund med alt for korte ben. Slagsmålet om bededagen viser, at vi endnu ikke har forstået, hvad Ruslands krig betyder for os.

Krigen ude og hjemme

HER i landet diskuterer vi nu det store spørgsmål om store bededags eventuelle afskaffelse. Men lad os først vende blikket mod krigen derude; Ruslands overfald på Ukraine, som snart har varet i et år. Ingen ved endnu, præcis hvor mange ukrainske civile der er blevet dræbt. De mest konservative estimater siger 9.000. Mere realistisk er mange flere. Over 10.000 ukrainske soldater er døde. Læg dertil antallet af sårede, lemlæstede, traumatiserede. Og ødelæggelsen af landets økonomi, infrastruktur og natur. Europas største land, smadret af en ideologisk overfaldskrig.

ER mange glædeligt overrasket over ukrainernes kampvilje, kan vi nu se, at Rusland vinder frem. Det ukrainske forsvar er svækket, stemningen i befolkningen pessimistisk. Et års statsterror har sin virkning. Hvor vil de russiske granater slå ned næste gang? Et elværk? Et indkøbscenter? Midt i en boligblok, som det skete forleden? Hvornår kommer det frygtede angreb fra nord? Hvad betyder den enorme mobilisering, Rusland har påbegyndt? Onsdag forsikrede Vladimir Putin igen sine landsmænd om, at han vil vinde krigen, koste hvad det vil. Det kræver, sagde han, vilje og tålmodighed. Man kan ikke klandre de ukrainere, der tænker: Putin har måske ret.

DE russiske angreb stopper ikke. Putins vilje til at ofre ufattelige, uendelige rækker af sine landsmænd er ubegrænset. Absolut intet tyder på, at han leder efter en vej ud af krigen, som mange stadig påstår. Han taler klart om krigens formål: at bemægtige sig Ukraine som led i sin større ambition; at dominere Ruslands nærområde, genrejse det russiske imperium og begrænse og svække Vesten. Det handler ikke bare om territorium. Det er en ideologisk ekspansionskrig.

SANDHEDER om Ruslands forbrydelser behøver man ikke lede længe efter. Man kan bare læse de daglige nyheder og høre Putins taler. Man kan konstatere, at den russiske befolkning hverken kan eller tør sætte sig op mod diktatoren. Og læse den russiske forfatter Sergej Lebedev, der forklarer, hvordan krigen mod Ukraine er sammenvævet med Ruslands historie, kultur og identitet. Ja, krigen har på mange måder været en fiasko for Rusland. Men det vil være naivt at tro, at den har bremset Putins krav om lebensraum.

Militærøvelse på Bornholm. Situationen i Europa og Danmarks beliggenhed burde gøre os til et svært bevæbnet pindsvin. Men det er vi ikke, skriver Martin Krasnik. Foto: Pelle Rink, Scanpix.

 

DER findes ingen i Ukraine, der ikke forstår dette: Krigen kan ikke afværges ved afståelse af østlige landområder. Selv hvis man ønskede det og var parat til at give store dele af landet til Rusland, ville man ikke kunne lave en holdbar aftale med det russiske regime. Putin stopper ikke, før Ukraine politisk og økonomisk er under russisk kontrol.

GØR russiske bomber mod civile det nemt forståeligt for ukrainerne, har de også fattet det i Ruslands andre europæiske nabolande. Baltikum, Finland og Sverige er i fuld gang med oprustning, militært og politisk. Finnerne og svenskerne har taget et opgør med deres egen historie. Også i Norge er de i færd med massiv oprustning. Hvorfor? Fordi der i disse lande ikke næres nogen illusioner om russisk tilbageholdenhed. Her ses det ikke bare som naivt, men som fuldkommen uansvarligt at affeje risikoen for et russisk angreb, også selvom landene er NATO-medlemmer. Også Tjekkiet og Slovakiet opruster i disse måneder massivt.

BEDEDAGSKRIGEN 2023 udspiller sig på sikker afstand af begivenhederne i Ukraine. Ingen vil kræve, at det danske folkestyre sættes ud af kraft på grund af Ukrainekrigen, men mindre kan også gøre det. Som udgangspunkt kunne man måske lade den hjemlige diskussion tage lidt farve af situationen omkring os. Først kunne man tage et kort over Europa og konstatere følgende: Danmark er et østeuropæisk land. Vi ligger for enden af Østersøen, åbent og sårbart, et åbenlyst strategisk mål for Rusland. Russerne har aldrig helt anerkendt, at Danmark har fuld suverænitet over Bornholm, et faktum, som burde minde os om forholdet mellem vores historie og geografi: Er der tvivl om vores forsvarsvilje, loyalitet og alliancer, står vi uhyre svagt.

TIL dem, der måtte have glemt det, fortrængt det, eller som distraheres af rabalderet omkring bededagen, er her en påmindelse: Situationen i Europa og Danmarks beliggenhed burde gøre os til et svært bevæbnet pindsvin. Men det er vi ikke. Vi er en lille tyk hund med korte ben, der ligger og slumrer med maven i vejret. Danmark har efter alle praktiske begreber nedlagt forsvaret.

DANMARKSHISTORIENS mest effektive og helt frivillige amputation af vores forsvarsevne blev gennemført ad to omgange. Først hentede man den såkaldte fredsdividende efter Murens fald: Siden skar Anders Fogh-Rasmussen yderligere i forsvaret, hvilket han sjældent taler om. Tanken var, at Danmark ikke længere behøvede et territorialforsvar, og de efterfølgende regeringer var med. Konsekvensen? Den længe ventede 1. Brigade, hærens såkaldte knytnæve, bliver flere år forsinket, og ifølge statsrevisorerne kan Forsvarsministeriet ikke meningsfuldt forklare hvorfor: Man aner ikke, hvad de bevilgede midler er gået til. Men materielanskaffelser kan det ikke være. 

Forsvaret mangler alt: ammunition, missiler og sonarer og torpedoer, operative kampvogne og infanterikampkøretøjer, minelæggere, minestrygere og bemanding og bevæbning af fregatter. Vi har heller ingen soldater, for vi har de facto droppet værnepligten. Derfor bliver der heller ikke sendt nye danske soldater til Letland, når soldaterne nu skal hjem. Alle ved det, alligevel er der intet sket. Forsvarsministeriet vil stadig ikke offentliggøre den NATO-rapport, som efter alt at dømme konkluderer det indlysende: Danmarks bidrag til Europas forsvar er en vittighed.

MEST meningsfuldt ville det jo være, hvis denne akut alvorlige situation blev afspejlet i den politiske debat. Bruger vi alle de midler, vi overhovedet kan, til at hjælpe Ukraine? Presser vi tøvende europæiske lande til at være mere offensive? Opruster vi hurtigst muligt, så vores bidrag til NATO kommer op i omdrejninger? Her er svaret klart og bedrøveligt nej. Efterårets valgkamp handlede stort set ikke om det. Og bededagskrigen, hvis anledning netop er flere penge til forsvaret, har et uhyre snævert perspektiv, der mest handler om nid og nag og politisk positionering.

PINLIGE er angrebene på regeringen virkelig. Sidste år anstrengte Enhedslisten sig en anelse for at fremstå som mere ansvarligt, men her falder masken: Pelle Dragsted er i hopla på barrikaderne. Må skatterne ikke stige, skal forsvaret heller ikke styrkes, lyder parolen. Den borgerlige opposition er så bitter på Jakob Ellemann, at den har allieret sig med populister i fagbevægelsen og den yderste højrefløj. At kræve en folkeafstemning på så spinkelt et grundlag er helt absurd.

KRIG er som bekendt politik med andre midler, men i Danmarks tilfælde er der sket det omvendte: en hjemlig politisering af krigen i Europa. Regeringen bærer naturligvis et medansvar for, at det er kommet så vidt, ved ikke at indlede mere åbne forhandlinger. Men oppositionens reaktion er forfærdelig: Nu foreslår den – alle partier sammen, fra yderste venstre til yderste højre – en alternativ finansiering af forsvaret, som rammer den absolut laveste fællesnævner. 

Svaret til regeringen burde jo være det helt modsatte: at det slet ikke forslår at fjerne en enkelt fridag, da der er brug for en gennemgribende omkalfatring af vores tilgang til forsvaret. Svaret bør være, at der ikke er brug for tre milliarder, men meget mere. I disse dage ser man, at vi stadig ikke har forstået, hvad krigen mod Ukraine betyder for os. Nu handler det ikke længere om at vifte med ukrainske flag eller om forbipasserende højere energipriser. Nu drejer det sig om et egentligt opgør med den danske tro på, at andre nok skal klare det for os. At Europas krige ikke rigtig er vores anliggende. Det er på høje tid. kras

Kilde: https://www.weekendavisen.dk/2023-3/samfund/krigen-ude-og-hjemme


MARTIN KRASNIK (f. 1971) er chefredaktør. Han er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet med studier på Hebrew University og London School of Economics. Han kom til Weekendavisen som praktikant i 1995 og blev derefter korrespondent i Jerusalem og London, udlandsredaktør og dækkede USA i årene under Barack Obama. Efter afstikkere til DR2s Deadline kom han tilbage til avisen i 2016 og blev chefredaktør i januar 2017. Han har skrevet De retfærdige - en islamisk stafet, Min amerikanske drøm – på jagt efter stjernerne, Ritt og Søren - samtaler om krig og kærlighed, Pundik og Krasnik - og resten af verden og senest Fucking jøde.

 

KRAS@WEEKENDAVISEN.DK

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

  Interview.  Koranloven er ikke et enkeltstående tilbageslag mod ytringsfriheden. Demokratiske landes regeringer lukker i stigende grad ned...